Årets första inlägg – Bloggen för alla som älskar måleri och tapetsering

Dags att börja måla utvändigt, måla om fasaden eller kanske tapetsera om sovrummet?

I skrivandets stund har vi ett kanonväder här i Stockholm. Jag som skriver heter Nils Johansson och har i hela mitt yrkesliv arbetat inom måleriyrket.
Anledningen till att jag skapat den här bloggen är för att jag med jämna mellanrum får mycket frågor på tips och idéer.
Jag har alltid gillat att dela med mig av mina kunskaper och hjälpa andra som kan behöva hjälp och då kändes det naturligt för mig att öppna en blogg för alla som är intresserade av måleri och tapetsering i Stockholm.
Jag kommer vara aktiv och kommer att publicera minst två intressanta inlägg per vecka.  Om ni har frågor eller tips på inlägg jag kan fördjupa mig inom, går det bra att kommentera eller maila till mig.

Saker jag kommer skriva på bloggen

Jag kommer prata om det mest vanliga som rör målning och tapetsering för privata hushåll. Det blir allt inom:

 • målning av väggar
 • målningar av tak
 • fasadmålning
 • fasadrenovering
 • tapetsering
 • dekorationsmålning
 • våtrumsmålning
 • fönstermålning
 • takmålning
 • måla invändigt
 • måla utvändigt

 

Mina nyinköpta penslar och tapeter

Igår var jag iväg för att köpa nya penslar och tapeter. Vi har bestämt oss för att måla om hela lägenheten invändigt. Färgen som vi ska beställa hos Colorama kommer inte förens nästa vecka så än så länge vi jag nöja mig med nya lackpenslar, fasadpenslar, vinkelpenslar och tapeter från Coloramabutiken.

Känslan av att komma hem med så fina penslar påminner om när man var liten och väntade på att få testa dom nya fotbollsskorna som man hade fått i present.  Jag kan inte motstå frestelsen av att få måla om min lägenhet med dessa penslar. Lackpenslarna och vinkelpenslarna är så mjuka och fina att man undrar hur man ens kunde måla för 10 år sen när dessa penslar inte fanns.
Fasadpenslarna från Coloramas nya kollektion är det bästa jag har känt på och sett.  Det viktigaste enligt mig, är att penslarna är enkla att tvätta av, speciellt när du använder dig av lackpenslar och fasadpenslar, där man oftast penslar några timmar innan man lagt av och låter färgen stelna.

Måla taket – Tips, ideér och rekommendationer

Ikväll ska jag börja måla om taket i vårt sovrum på andra våningen. Det ska bara målas om med samma vita färg. En vattenburen, luktsvag silvermatt akrylfärg från Jotun som är hur snygg som helst.

Tryck här för att se mer av Jotuns färgsortiment 

Första steget blir att tvätta taket. Ibland kan tak vara väldigt nedsmutsade och då ska du använda dig av målartvätt som går att köpa i färgaffären.
Bra att veta är att det gott och väl räcker med målartvätt som inte behöver eftersköljas.  Dock är det viktigt att använda starkare färgtvättar vid extra smutsiga tak. Fråga alltid i färgbutiken om du känner dig osäker på vad du ska välja.

Andra steget blir att se över taket för lagning och spackling. Om det finns sprickor eller trasiga hål så är det nu dags att spackla över dessa och låta det torka in en stund. Spackla ordentligt och var noga med att få en jämn och slät yta längst hela ytan som ska målas.

Tredje steget, måla taket. Nu är vi framme på det viktigaste och roligaste steget. Kontrollera att spacklingen är jämn och har torkat ordentligt innan du sätter igång att måla. Som med allt annat får man va man betalar för. Jag tycker det är extra viktigt att köpa en färg av bättre kvalitet från t.ex colorama, alcpro eller Jotun. Har man en bra takfärg så räcker det gott och väl med två strykningar. Köper du däremot en billig färg får du räkna med att dra fyra-fem strykningar för att få samma släta yta.
Börja med att “sparmåla” som det heter på målarspråket vilket innebär att du målar penseln i takvinkeln.
Det är väldigt vanligt bland nybörjare att använda sig av målartråg. Hoppa det, för det blir mycket lättare för dig att få med rätt mängd färg när du ska måla taket.  Det betyder inte att du ska doppa rollern i färgburken utan det räcker med att stryka eller “rulla” rollern över översta färglagret. Det krävs lite tålamod, men resultatet blir bättre!

Taket är en enda yta och därför är det viktigt att du målar klart hela taket innan du tar paus. Låt inte färgen torka helt någonstans för då kommer färgen bli flammig och ojämn. Stryk på bra med färg och applicera på taket direkt från rollen. När du är klar låter du taket torka in ordentligt och sen målar du på precis samma sätt igen, alltså två lager färg för taket.

Det fjärde steget är oftast det mest uppskattade av oss alla.  När man är klar med taket är det ju dags för fika! Fram med kaffet och bullarna för snart är det dags att spackla väggarna, måla om och även tapetsera om stora delar av husets väggar.

Hoppas att detta inlägget kan vara till hjälp för er som funderar på att måla om hemma på egen hand.

Nedan ser ni bra länkar som kan vara bra att känna till. Vi hörs i slutet på veckan. Ha en underbar vecka och pensla på!

 

Länkar:
Colorama sortiment – http://www.coloramashop.se/colorama
Jotun sortiment – http://www.coloramashop.se/jotun
Alcro sortiment – http://www.coloramashop.se/alcro

Svenska måleriförbundet – https://www.malareforbundet.se
Måleriföretaget – http://www.maleriforetagen.se/

 

 

3 svar på ”Årets första inlägg – Bloggen för alla som älskar måleri och tapetsering”

 1. Mycket bra och läsvärt inlägg. Jag var precis ute efter en blogg där man kan få bra ideér och tankar. Tack så mycket, nu ska ja åka och handla färg och tapeter för att börja renovera min lägenhet.

  Ser fram emot fler inlägg från dig!

 2. Hej, väldigt bra tips på målarmaterial, tycker verkligen colorama har rätt utbud för mig, jag ska nämligen måla om villan både utvändigt och invändigt. Dessutom anlitade jag http://www.marlonsmaleri.se för att utföra ett måleri Stockholm, och jag blev supernöjd med hela arbetet. Soran är ett riktigt proffs som var mycket mån om att allt skulle vara 100% bra.

  Tack så mycket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *