Att välja tapeter och färg

Är det dags att måla eller tapetsera om i sovrummet och/eller vardagsrummet? Det är både roligt och enkelt att förändra med nya tapeter, olika färger och material. Och vill, kan eller hinner du inte göra jobbet själv, finns det mängder av duktiga hantverkare därute. Det är bara att söka på nätet. Men du – glöm inte att jämföra priser och kolla upp referenser. En referens vi gärna rekommenderar är måleri göteborg, kolla upp den målerifirman!

Olika väggfärger att välja på

Innan du börjar

Börja med att skapa en Mood board; ett kollage med favoritkulörer, olika material och mönster samt bilder på inredning, gröna växter o.s.v. I det här stadiet bör du ta ut svängarna rejält.

Fundera också över rummet: Är det luftigt, släpper fönsterpartierna in bra med solljus, är det högt i tak etc. Detta har stor betydelse för valet av färger, mönster och tapeter. Det kan också avgöra om du bör anlita hantverkare eller inte.

Mood Board - Dina favorit kulörer

Exempel:

I ett luftigt rum, med högt till tak och rikligt med ljusinsläpp, går det utmärkt att använda dramatiska toner och mönster: mörkgrönt, svart, mörkgrått, rött och liknande. Om rummet däremot är litet, med ett enda fönster och standardhöjd i takhöjd, bör du endast måla vissa detaljer i en dov kulör.

Var noga med förarbetet

Du bör införskaffa en rejäl rengöringsborste, en stadig stege och/eller pall, bra belysning (gärna en bygglampa), rätt sorts maskeringstejp och ett vattenpass (för målning av ränder m.m). Det är också en god idé att investera i täckpapp, eller att använda gamla lakan för att täcka golv och möbler.

Börja i det lilla
Prova dig fram genom att tapetsera eller klä om en lampskärm, måla en av väggarna i det minsta rummet eller prova med en accentfärg runt fönstret. Våga experimentera i det lilla och lita på magkänslan.

Även om färg är trendigare än någonsin, måste du inte välja tapeter i grälla mönster eller färg i skarpa toner. Du kan välja vitt, men pröva då gärna olika nyanser av vitt. Även mattheten i färgen kan skilja sig åt rejält. Vita nyanser används med fördel för att framhäva möbler samt övriga färger, mönster och material i ett rum.

2018 är det blått som gäller, 2019 kanske det är gult eller grönt. Det viktigaste är att välja det som känns rätt för dig och ditt hem, till exempel färger som på färgskalan ligger långt ifrån varandra, men som tillsammans blir superfina.

Vill du måla ton-i-ton använder du en specifik färg som bas, för att sedan använda andra nyanser av samma färg på exempelvis fönsterkarmar, dörrposter, lampskärmar, gardiner o.s.v. Men kom ihåg: ju mindre nyansskillnad, desto lugnare intryck.

färgnyanser

Färger och känslor

Gult associeras med energi och lycka
Rosa skänker lugn och stillhet
Grönt har en uppfriskande och lugnande effekt
Blått andas intelligens och produktivitet
Beige är avkopplande och tryggt
Vitt står för renhet och glädje

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *