Fasader med färgstarka färger uppskattar mer och mer

Färgstarka fasader i Sverige är mycket uppskattat visar en ny undersökning

Sedan början av 90-talet bestämde man att svenska fasader skulle vara ganska diskreta och inte ta upp för mycket uppmärksamhet. Typiskt jante-lagen. När man målar om fasader och använder bra målarfärg är det lätt hänt att man inte märker någon skillnad när arbetet är utfört.

Titta på detta videoklippet från Colorama

 

Är du nöjd med din fasad?

Den senaste undersökningen gjord av måleriföretagen visar tydligt att svenskarna vill ha mer färg i sin vardag. Mer blommor, mer känsla och mer gläde. Detta gäller framförallt för våra fasader.
I Danmark och Norge har dom kommit mycket längre på den fronten. Dessa två länder är kända för sina färgstarka fasader och deras turism har till och med ökat senaste 10 åren med mer än 50%, vilket man tror har mycket att göra med fasaderna och den rika färgupplevelsen.

Så varför är vi i Sverige efter med detta? Många tror att det beror på jante-lagen. Man får inte sticka ut, man får inte prata om pengar eller vilka stora drömmar man har, man får inte ha en vision om att man vill förändra världen, nej, det ska vara tyst och diskret inom alla aspekter.
I januari beslutade man att 30% av alla fasader som är inom Göteborg, Stockholm och Malmö ska målas med starka och färgglada färger. Man vill påverka befolkningen och miljön på ett positivt sätt. Man hoppas också att man ska kunna hitta ett stuk som sticker ut väldigt mycket. Rosa, rött, gult och lila är några av färgerna man vill lägga mycket fokus på och det tycker vi är jätte roligt.

Titta på det här videoklippet från Colorama som pratar om fasader

Friends arena ska målas om

1 april stod det i tidningarna att Friends Arena i Stockholm ska målas om utifrån. Många påstod att detta var ett aprilskämt men det var faktiskt sant. Man har bestämt att göra gångarna och sektionerna mer färglada. Idag är det faktiskt väldigt grått inne på Friends Arena och det är ingen dålig idé att ge det lite mer liv.
Man har beslutat att gångarna ska målas om rejält med inspiration från Barcelona och andra färgstarka och konstnärliga städer. Man vill att det ska vara en upplevelse att besöka arenan för idag är det bara utifrån som man lägger märke till arenan. När du väl är inne så känns det nästam som att man är inne i en betongbyggnad som inte är färdigbyggt. Gråa väggar, gråa golv och grått tak, massa hål i väggarna osv. Projektet kommer vara klart i oktober 2017. Det ska bli väldigt spännande att se resultatet och även vilka målare det är som har utfört arbetet och på vilket sätt!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *