Felaktig tvättning kan orsaka skador!

Klar skärning – Expertsråd på juvenilpåsen
TRAPPTVÄTT, I STOCKHOLM

målare i stockholm
målare i stockholm

.

Det kommer att lukta grön tvål och för bästa av vår skull kommer vi att lossa väggar och golv med ljummet tvålvatten och tyg. Men har dessa ytor nytta av detta? Hur behandlas och behandlas obehandlade ytor? Vi bestämde oss inte bara för att “låta det raka” – men fråga experterna om sina bästa tvätttips!

Det är lätt att överdriva när meningen är bra. Och vi norrmän gillar att tvätta till jul. En protestantisk brashövning som förberedelse för julens avstigning och ledighet, kanske?

– I dag används flytande tvål, som blandas i vatten,

säger Helge Berthelsen. Han är marknadschef på Scanox AS och har över 30 års erfarenhet av behandling och underhåll av golv.

Målade golv och parkett kan tåla lite vatten!

– De flesta golv behandlas med färg, olja eller färg. Golven är mindre massiva och tvättar med vatten och tvål kan skada golvet om det rinner ner mellan spåret och fjädrarna. Fuktigheten kan orsaka dålig skada på golvet. Laminatgolv börjar klaga, färgfilmen löses och fukt kan ge mörka remsor till lederna, varnar Berthelsen.

Skölj inte sköljningen, åtminstone inte på målade golv.

Även om du måste vara försiktig men vattnet. Vissa gröna tvålar är mer kraftfulla saker än den typ du kan köpa i snabbköpet. De kan användas för att ta bort färg, bara de stannar ett tag. Då är det lätt att förstå att de målade golven kommer att förlora glansen så småningom.

– Om golvet är smutsigt och färgat,

använd en sliten trasa med några droppsåp för rengöring av golvet. Torka sedan golvet med en sliten trasa i ljummet vatten utan tvål, Berthelsens rekommendation.

All annan rengöring av parkett och målade golv rekommenderar Berthelsen som ska utföras med en torr mopp eventuellt en lätt fuktig mopp om golvet är smutsigt. På parkett är mikrofiber ett bra val, eftersom det har förmågan att suga upp och hålla mycket mer vatten än en gammaldags skjul.

Våt på skal med vått av – torka på axel med torra metoder av!

Målade golv

För att tvätta golvbeläggningar, rekommenderar gamla trähus att använda mildt grönt tvålvatten, tvålvamp eller skum av piskade solstrålkastare (se vidare i artikeln). Använd inte salmilack på målade ytor, och helst inte moderna rengöringsmedel för rengöring av gamla målade golv.

Oljerade golv

För rengöring av trägolv som appliceras med olja, ska samma procedurer och produkter som för målade golv användas.

Linolja tvål – skölj av

Många med planka golv av gran eller tall svär till linfrösåpa, både när den ska tvättas. Ska du rengöra ett obehandlat golv med linfrösåg måste golvet vara ordentligt blött med kallt vatten, det rekommenderas från Gysinge Center for Building Care. Är golvet stort, ta del av korridoren. 10 liter kallt vatten bör blandas med 2-3 dl flytande tvål. Använd en penselborste. Det är viktigt att du arbetar med fiberriktningen. Lägg ren tvål på borsten och skjul fläckar eller smuts.

Lensåpe Allbeck

Linsåpe har traditionellt använts för härdning av obehandlade trägolv. Foto: Molo AS
Lägg aldrig ren tvål på torrt trä, det kan ge bruna fläckar som inte går bort!
Skölj väl med kallt vatten, det är viktigt att det inte finns någon tvål på golvet eftersom det blir gult när det torkar. Vänligen ändra vattnet medan det sköljs tills det är klart.
Klipp golv måste vara helt torr innan du applicerar mattor eller mattor. Fukt under mattor kan orsaka mögelväxt.
Linoljesåpe kan köpas i ett bostadshus eller i välutrustade färghandlare. Linfröolja är gjord av renad linolja och är en ren naturlig produkt. Tvålen är parfymfri. Det är inte bara effektivt för skärning, det kan också användas för att rengöra borstar och färgavfall. Mycket effektivt för borttagning av färg på rördelar genom kokning i linsflöde.

Gröna plantor – endast för obehandlat trä?

Traditionen att tvätta golv med grön tvål har gått från generation till generation. Tidigare skars golven med oljig blandning av grön tvål och vatten. Borstborsten tog bort slitna och gamla träfibrer så att golvet sken. Tvålen skars i trädet. När tvålen torkades skyddade den golvet från smuts och fukt.

Det varnas i många artiklar mot grönt frö. I alla fall på andra ytor än obehandlat trä. Om det inte spola det blir det som en fettfilm på golvet där damm är fastsatt och påstår.

Men många vill ha den traditionella skärningen av golvet, och det finns flera bra produkter för ändamålet.

Grön tvål bör inte användas på linoleum!

Tyrilaag och Einerlaag
Tyrilåg och Einerlåg från. Disen Kolonial säljer två typer av diskmedel baserat på traditionella ingredienser. Båda tvättmedel är utmärkta för trägolv, bastur och andra ytor i trä, de menar sig själva. Foto: Steffen Laursen
tradition sink
Disen Kolonial har utvecklat två typer av tvättmedel baserat på traditionella ingredienser. Einer locket är tillverkat av grönsakssoppa med extra essentiell olja av handplockad einerbär. Tyr

Om man är målare i Stockholm bör man ha koll på detta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *