MÅLADE OM FASTIGHETEN I STOCKHOLM

Åndenes hus – Hva skjer med Erkestova?

Nå skal bygningen restaureres!

Tre decennier obebodda och utan underhåll sätter sitt märke. Erkestova är född på ett värdigt sätt, men ingenting varar för evigt. År 2015 köpte byggmästaren Inge Kolås det egna huset och nu kommer storheten att byggas om. Goda hantverkare ser till.

Många har läst Ivar Morks skildring av uppgången i Erkestova.

Ivar förstod snart att han bodde i ett hus, det fanns inget sätt i byn. Inte bara den särpräglade arkitekturen, utan också det faktum att huset aldrig helt slutfördes. Det var Ivars far John, tillsammans med uncle Jacob som byggde huset. Planen var att bröderna skulle ha sin egen vinge av huset så snart de blev “kjerring”!

Självbyggare – från timmer till hus

Erkestova var “färdig” i början av 1930-talet. Bröderna John och Jacob konstruerade och stod för konstruktion. John hade lärt sig en konstruktionsritning på Holmøyene, medan en erfaren snickare visade exempel på hörn och midnatt. Mer skulle inte existera.

De flesta materialet skars på Glomset i Skodje.

Härifrån transporterades timmeret till sjöss och med häst till Bjørke. Eftersom planen var att göra det mesta, hade bröderna också byggt en portbyggnad fylld med proprietär utrustning. Här sa de, hyvlade och plöjda allt material som behövdes för husbyggnaden.

Den första tomma berättelsen som bröderna satt upp i Kvilsa,

drivs av ett hjulhjul. Från vänster: John, Jakob och Ole O. Mork (halvbror). Truleg från 1926.
Erkestova byggdes av maskinbelastat timmer, på utsidan bröderna bifogade en dubbelviklad tallbeklädnad. Taket hade två stora valv och mitt i huset, ett stort krökt fönster med glasmålning. På taket fanns en lappskugga.

Som Ivar Mork kommer ihåg från barndomen var huset aldrig helt färdigt.

Bröderna hade många planer och visioner, men ingen tid att inse allt. Det var bara den främre sidan som fick klädsel hela vägen och det kompletta fönstret stod. Den stora trappan i mittdelen slutar i det krökta fönstret. Här var tanken att det skulle finnas en dörr.

erkestova returnerar foto Eldar Huse

Andens hus efter 30 års obeveklighet

Många år utan invånare satte sitt märke. Många antog förmodligen huset förutom all räddning, men sådana människor mötte inte Inge Kolås.

“Kanske många” lilla bestörtning “i alla fall i Prince Inga, men när de inte se att det går ann att hysa detta, ja DÅ kan det finnas hopp för många saker Eit mognad anka hus försvunna personer” Bygg Meister Inge Kolas

Taket hade förmodligen den största skadan

, med flera stora läckor. Strukturen med två ark och ett centrum med en båge är sårbar. Takytor som möts kräver bra lösningar och regelbunden inspektion. Det gör också vattendrag och nedgångar. En del av skadorna på ytterväggen berodde på att vattnet fuktade upp tyget på väg ner. Taket läcker som pågick under många år ledde också till goda tillväxtbetingelser för rötsvamp, bland annat i delar av strukturen på bottenvåningen. Ändå betraktade Inge Kolås huset som möjligt till berg. Någon hade stannat kvar från huset trots allt. Husbukk eller mott är ett stort problem i västra Norge. Lyckligtvis var inte Erkestova en del av deras maträtt. Förutom roten hade ingen annan allvarlig svampskada upprättats.

Inge Kolås anser att brist på isolering kan vara en orsak.

Byggnaden har varit ganska välventilerad och ingen tät säng har orsakat fukt att stängas inuti strukturen.

Lika unik på insidan

Erkestova har blivit ett favoritfotoobjekt. Det häller otaliga bilder av “spökhuset”, men hur ser det faktiskt ut på insidan? Bröderna nekade inte det också, det finns en distinkt stil. Flera rum har kostsamma detaljer som högkvalitativ attraktion, inklusive dörrar med formverktyg, fönster och brandväggar.

Men en av vardagsrummen sticker ut, det är bestestova.

Malmester Kjell Arne Årseth har skrivit en skickrapport från rummet. Här är inte bara listor och dörrar som ätas, men också alla väggar och hela brandväggen. Muren som består av en lutande tavla är gemensam slät och ytan har en björkimitation med röra av rotmönster.

 

“Arbetet är luftigt och elegant avrättades, och på den släta ytan har inte målare begränsar mönster planka för planka. Detta varade gjort i en tid DÅ imitation av så stora områden var ovanligt. Kanske ein kan våga föreslå att detta kan vara av det sista arbetet i denna skala, i hela landet “Målning Meister Kjell Arne Årseth

 

Golvbrädor och dörrar med inramning äts i mutternträet,

med muttrar i dörrfyllningarna. Liknande åldrande finns på listorna som omger fönstren. Brandväggen är dekorativt marmorerad i neutralt trä.

 

“Ritningarna i ytan Anläggningen har en diagonal,

snarare planerad strimma effekt, vilket tyder på att detta är Meint att vara en stiliserad marmorering, trots den ovanligt träfärg. Marble emulering / stiliserad marmorering traditionellt används i stor utsträckning för utsmyckning brand Murar” Mätning Meister Kjell Are Årseth

MÅlare Stockholm
MÅlare Stockholm
MÅlare Stockholm
MÅlare Stockholm

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *